Igazságügyi műszaki szakértői munka

Igazságügyi műszaki szakértői munkákat végzünk, legtöbbször biztosítási káreseményekkel kapcsolatosan.

A biztosítók többször próbálnak kibújni a kártérítés kötelezettsége alól. Ez lehet akár egy járműben okozott kár, akár egy totálkározás után időben ki nem fizetett kártérítést. Ez azoknál az ügyfeleknél sikeresen is végződik, akik nem veszik a fáradtságot, hogy kiálljanak az igazuk mellett.

Ehhez végig kell járniuk az utat, ami még a bíróságig is elvezethet, hogy bebizonyítsák, hogy igen is jár nekik a kártérítés. Mi ebben nyújtunk segítséget ügyfeleinknek, minden peres és vitatott ügyben rendelkezésre állunk.

A biztosítónak mindenre megszabott ideje van, például a kárösszeg rendezésére is. Lehet tárgyi sérülés, személyi sérülés, vagy akár halálos baleset is, ahol már hatalmas összegek (pl. életjárandóság) forognak kockán.

Tapasztalat szerint a járművek sérüléseit még viszonylag könnyebben le lehet bonyolítani, a komolyabb eseteknél viszont érdemes szakemberhez fordulni. Nem szabad kockáztatni. Ezek nem gyors lefolyású ügyek, általában akár több évet is igénybe vehet egy komolyabb, maradandó sérüléssel járó baleset.

Műszaki szakértői ügyekben állunk az ügyfeleink rendelkezésére. A gépjárművekben okozott károk megítélésének a valódiságát megvizsgáljuk és alátámasszuk. Alulértékelt kár esetén megvizsgáljuk, hogy mennyire valós és mennyire nem. Ha ez alulmarad a kárösszegnek, akkor a vizsgálat alapján szoktunk levelezni a biztosítóval. Akár még bíróságra is elmegyünk.

Minden peres és vitatott ügyben rendelkezésre állunk.

Biztosítók kötelezettségei

Biztosítók többször próbálnak a kártérítés kötelezettsége alól kibújni.

  • A jogszabály szerint a biztosítónak a baleset előtti, eredeti állapotot kell visszaállítani.
  • Általános kár esetén az utolsó leadott dokumentum után 15 napra utalnia kell.
  • Totálkár esetén maximum 30 nappal a tulajdonos számláján kell lennie a teljes kárösszegnek.

Műszaki szakvélemény

Műszaki szakvélemény egy jogi szakértői dokumentum. Ezeket a jogi szakvéleményezéseket képesített műszaki szakértő, vagy igazságügyi műszaki szakértő tudja kiállítani.

Valahol javíttatott egy autót és úgy gondolja, hogy átverték:

  • Nem úgy történt a javítás, ahogy korábban megállapodtak.
  • A jármű a javítás után rövid időn belül újra elromlott.
  • Kiszámláztak új alkatrészeket, de nem építették be.

Használt autót vásárolt és úgy gondolja, hogy átverték:

  • Azt mondta az eladó fél, hogy az autó sérülésmentes.
  • Közben kiderül, hogy a járműnek komolyabb sérülése volt.
  • Vagy már a festék vastagság mérésnél kiderül, hogy voltak problémák.
  • Erős a gyanú, hogy visszatekerték a kilométereket az órában.


Sajnos az autókereskedéshez nem mehet mindenki szerelőkkel, fényezőkkel, felszerelt csapattal. Ezért amit legalább érdemes ellenőrizni a BM rendszerében már jó ideje szerepelnek a kilométer adatok. Valamint egy külföldről behozott autót is érdemes megnézetni egy külföldi szerviz szoftver rendszerében.


Szakmai és jogi védelem

Minden olyan dolog, amiben úgy érzi egy ember, hogy jogi védelemre szorul.

A javítóipar problémás ügyei általában először a békéltető testülethez kerülnek.

Ha ott nem tudják rendezni az ügyet, akkor bíróságon folytatódik. Ezekre a helyekre mindig behívnak műszaki szakértőt. Ebben tudunk mi segíteni.

Egyeztessen velünk

Írja meg nekünk

Biztosítási ügyek vizsgálata

Biztosítási ügyek során gyakran előfordul, hogy a balesetkor keletkezett kár jóval nagyobb, mint amit a biztosító hajlandó kifizetni. A biztosító olykor kihasználja, hogy a legtöbb ügyfél tájékozatlan ezen a téren. Mérgelődik, inkább benyeli a kár egy részét, és nem kér jogi vagy szakmai segítséget.

Rengeteg példa van arra, hogy a biztosító teljesen eláll, és nem akarja kifizetni a kárt. Az ügyfélnek viszont nincs pénze, vagy nem akarja a javítási összeget megfinanszírozni. Ilyenkor történik, hogy valakinek fel kell vennie a kapcsolatot a biztosítóval és el kell kezdenie az ügyek intézését.

Mi ebben is tudunk segíteni ügyfeleinknek. Egy műszaki szakértői véleménnyel, jogszabályokkal alátámasztva megírt levél után a biztosító már gyakran az első levélváltás után megváltoztatja álláspontját, és rendezi a kárt a valós kárösszegen.

Az Eurotax program alapján pontosan meghatározható a jármű kárkori értéke. Pontosan meg lehet adni a jármű adatait, a gumik méretétől kezdve az extra fényezésig. Ezután a program kalkulál egy eladási és vételi árat a járműre.

A baleseti károkból kifolyólag kell megválasztani, hogy vételi vagy eladási árral számol a biztosító. Egy totálkáros jármű esetén például a biztosító kizárólag vételi árral számolhat, nem pedig eladási árral. A vételi és eladási ár között akár 20% különbség is lehet. Az eladási ár a jármű sérülésmentes állapotára vonatkozik.

Sajnos rengeteg a hiteles autó, sok esetben a biztosítók kihasználják, hogy az ügyfél még tetemes összegű hitellel rendelkezik. Ebben az esetben a jármű nem rendelkezik törzskönyvvel, így a jármű tulajdonosa kénytelen javítási engedélyt kikérni a hitelezőjétől.

A hitelező felmondhatja azonnali hatállyal a hitelszerződést, ha a jármű totálkáros lett. Ilyen veszélynek azok a járműtulajdonosok vannak kitéve, akik hosszú idejű, akár tíz év futamidejű hitelt vettek fel az új járművükre, és a baleset pillanatában járművük kárkori értéke már kisebb, mint a fennmaradt hitel összege.

A biztosító könnyen visszaélhet ezen ügyfelek helyzetével, mivel egy totálkározás esetén nem tudják visszafizetni a hitelüket, így inkább elfogadják a felajánlott javítási összeget.

Jogalap vitatása is gyakori eset. Nem ebből a káreseményből történt, nem pontosan így történt a kár, stb. CASCO esetén a biztosítóknak a legjobb kapaszkodási pontja az ügyfél kárenyhítési kötelezettségére való hivatkozás. Ezért nagyon vigyázni kell, mit írnak le az ügyfelek a kárbejelentő lapra. Nagyon sok ember vizsgálja, és keres támadási pontokat, ami alapján megpróbálják a kérelem jogalapját megtámadni.

Megvizsgáljuk és szakvéleménnyel alátámasztjuk az ügyeket.

Ne hagyjuk magunkat

A biztosító olykor kihasználja, hogy a legtöbb ügyfél tájékozatlan ezen a téren.

Biztosítónak ugyanis kötelessége a kár előtti helyzetet helyreállítani.

Ha szükséges, ezek miatt érdemes akár bíróság ügymenetig is elmenni. Ebben is tudunk szakmailag és jogilag segíteni.

Vitatott eseteknél

Egy műszaki szakértői véleménnyel, jogszabályokkal alátámasztva megírt levél után a biztosító már gyakran az első levélváltás után megváltoztatja álláspontját, és rendezi a kárt a valós kárösszegen.


Copyright © 2024 Autó Andor Kft. Minden jog fenntartva.


Pályázataink   |   Adatkezelési tájékoztató